• Bel ons 0181 313 471
  • Chr. Huygensweg 38H, 3225 LD Hellevoetsluis

Home

Protheses

Er zijn verschillende protheses. Hieronder worden ze uitgelicht.

Borstprothese

Direct na de operatie wordt een tijdelijke textielprothese gedragen. Deze wordt vaak in het ziekenhuis aangemeten voordat u naar huis gaat. Deze noodprothese kunt u dragen in een bh zonder beugels. 4 tot 6 weken na de operatie kunt u een afspraak maken voor een siliconen borstprothese. Twijfelt u of het litteken al voldoende herstelt is, dan kunt u eerst overleggen met uw behandelend arts of mammacare verpleegkundige. Het is van groot belang dat een prothese er natuurlijk uitziet en zo natuurlijk mogelijk draagt. Iedere vrouw is anders en daarom zijn er veel verschillende modellen en maten. De prothese moet een natuurlijk draaggevoel geven in het dagelijkse leven, maar ook tijdens sporten of zwemmen.De prothese wordt gemaakt van siliconen, dat is een veelzijdig, huid- en lichaamsvriendelijk materiaal dat het vrouwelijke borstweefsel natuurlijk nabootst. Het voelt zacht aan, is vochtregulerend en neemt snel de lichaamstemperatuur aan. Naar gelang uw wensen, de operatietechniek, en eventuele fysieke klachten, neem ik alle tijd die nodig is om u te adviseren en zo samen tot een keuze te komen die u zelfvertrouwen geeft.

Contactprothese

Om een contact- of plakprothese te kunnen dragen, moet het litteken volledig hersteld zijn. Hiervoor kan, indien mogelijk, gekozen worden vanaf een jaar na de operatie. Bij een oneffen litteken, veel transpiratie of een grote cup maat kan het voorkomen dat een contactprothese niet voldoende kan hechten. Vrouwen die kiezen voor een contactprothese ervaren meer vrijheid in beweging en kledingkeuze. De prothese hecht direct op de huid en volgt alle bewegingen van het lichaam. De prothese verdeelt het gewicht over de borstwand. Dit kan nek- en schouderklachten verminderen. Ook kan, door de masserende werking, in sommige gevallen lymfoedeem verminderen. Dagelijks onderhoud is van erg groot belang voor een duurzame plakwerking. Een contactprothese moet daarom elke dag grondig gereinigd worden met bijgeleverde cleaner.

Deelprothese

Bij een borstsparende operatie bestaat de mogelijkheid om een deelprothese te dragen. Dit ter compensatie van weefseltekort aan onder- en zijkant en ter lichte compensatie aan de bovenkant van de borst. Geen enkele vrouw heeft 2 perfecte, symmetrische borsten, er kan zelfs 1 of 2 cup maten verschil in zitten, als het grootteverschil storend is voor u, zou het dragen van een deelprothese een oplossing kunnen bieden. A-symmetrie kan ook een aantal jaren na de borstsparende operatie ontstaan, doordat de niet geopereerde borst groeit of dat de bestraalde borst van vorm verandert, ook dan kan een deelprothese evenwicht bieden.

Lichtgewicht prothese

Fabrikanten maken borstprotheses lichter door een poeder door de siliconen te mengen. Een lichtgewicht borstprothese is tot 25% lichter dan een vol-siliconen prothese. Hierdoor wordt uw schouder minder belast. De lichtgewicht prothese is in elke maat verkrijgbaar en is ideaal voor grote cupmaten of als u last heeft van oedeem of rug- en nekklachten. De borstprothese moet in balans zijn met het gewicht van uw borst. Een te lichte prothese zal eerder scheef gaan zitten.

Zwemprothese

Deze prothese is speciaal ontwikkeld om het zwemmen nog aangenamer te maken en u een maximaal gevoel van comfort te geven zowel in als buiten het water! De zwemprothese is gemaakt van doorzichtig siliconen, is uitgehold en heeft een golvende achterkant. Doorzichtige siliconen kunnen niet verkleuren onder invloed van chloor en zout water. Door de golvende en uitgeholde achterkant is een goede lucht- en waterdoorstroming mogelijk. De zwemprothese is een derde lichter dan een gewone borstprothese, maar trekt niet scheef in uw badpak! De zwemprothese is ook zeer geschikt voor de grotere cup maten. Het is gemakkelijk om deze prothese in uw badpak, sporttop of zomertop te dragen zonder dat u steeds de prothese moet wisselen. Raadpleeg voor vergoeding de polisvoorwaarden, deze verschillen erg bij de verschillende zorgverzekeraars.

Vraag en Antwoord

Hoe onderhoud ik mijn borstprothese?
De prothese moet regelmatig schoongemaakt worden, bij voorkeur elke dag, reinig de prothese met zachte zeep, spoelen met lauwwarm water en afdrogen met een zachte handdoek. De prothese mag nooit op de verwarming of met een föhn gedroogd worden. Past u op met scherpe voorwerpen zoals, corsages en spelden.

Hoe lang gaat een borstprothese mee?
Dit is voor iedere vrouw verschillend. Wanneer een prothese oud geworden is, ziet u bijvoorbeeld luchtbelletjes onder de folie of is de prothese niet mooi meer in model. Een prothese die lek is, is niet goed meer. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met uw mammacare adviseur om te overleggen.

Kan ik de borstprothese ook ‘s nachts dragen?
Het is voor de levensduur van de prothese beter om er niet mee te slapen, maar (eventueel samen met de bh) in de verpakking van de prothese te leggen.

De prothese past niet meer bij mijn borst, vergoedt de verzekering een nieuwe?
Wanneer de maat van uw borst veranderd is, bijvoorbeeld door medicijn gebruik of gewichtsverlies, kan het nodig zijn om de maat van uw prothese hierop aan te passen. In de meeste gevallen wordt de prothese dan vergoed door uw zorgverzekering.

Kan ik zwemmen met mijn borstprothese?
Ja, u kunt met uw prothese zwemmen maar er zijn ook speciale zwemprothese. Voordeel hiervan is dat u bij het omkleden uw borstprothese in uw bh laat zitten en uw zwemprothese in uw badpak.